Propunere de ZOO PARC
Pentru copiii noştri
Pentru un Cluj cu adevărat turistic
Cluj-Napoca este un oraş care stă foarte rău la capitolul facilităţi destinate copiilor. Avem nişte parcuri de joacă meschine, pe stil comunist, avem zone de plimbare puţine şi niciun parc tematic. Pentru mulţi dintre copiii Clujului, locurile de joacă din mall şi petrecerile aniversare ale colegilor de grădiniţă sunt singura bucurie de weekend.
Proiectul meu de cetăţean îşi propune să privească mai atent spre generaţia actuală de copii, care are nevoie de o abordare modernă şi occidentală. Copiii noştri au nevoie de aer liber şi de proiecte educaţionale care să însemne cu adevărat ceva. Destul stau în faţa monitoarelor, televizoarelor sau tabletelor!
Clujul merită un Zoo Parc
De ani de zile, primăria Clujului ignoră rezolvarea unei probleme importante pentru Cluj-Napoca, investiţia într-o grădina zoologică, aşa cum ar merita un oraş de calibrul nostru. Primarul Emil Boc bagă zeci de milioane în asfalt, într-un asfalt care crapă, în străzi care se umplu apoi de gropi, şi nu are nicio deschidere pentru generaţia care ne va călca pe urme.
Am eu soluţia perfectă prin care Clujul poate avea mai mult decât o grădină zoologică, un Zoo Parc.
Propunerea mea de cetăţean este ca Primăria şi Consiliul Local să devină acţionari prin intermediul unui parteneriat public privat într-un proiect minunat făcut de nişte oameni inimoşi, la Sălicea. Dacă voi ajunge primar, voi propune administraţiei locale ca municipiul să intre acţionar în Zoo-Parcul “Moara de Vânt”.
Împreună, Primăria Cluj şi inimoşii proprietari ai Zoo Parcului de la Sălicea pot să ducă acest proiect la alt nivel.
De ce e important un Zoo Parc pentru educaţia copiilor noştri?
- prin gama largă de animale, asigură copiilor o educaţie practică, pe lângă teoria de la şcoală.
- Zoo Parcul din Sălicea pune accent mare pe contactul copiilor cu animalul. Programele de hrănire a animalelor de către copii au un succes extraordinar. Nu toţi părinţii îşi permit să crească animale în apartament, aşa că acest Zoo Parc constituie o soluţie perfectă pentru îmbogăţirea experienţei de viaţă a copiilor.
- copiii aflaţi în contact constant cu animalele sunt mai sociabili, mai încrezători în sine, mai lipsiţi de temeri. Animalele asigură un suport emoţional deosebit.
- interacţiunea cu animalele reprezintă o metodă eficientă de redirectare a atenţiei dinspre sine spre exterior. Copiii vor deveni mai puţin egoişti când se vor raporta la acţiunile şi emoţiile animalului.
- având grijă în mod direct de animale, hrănindu-le, observându-le în mediul lor, dar fără plase şi garduri, copiii vor deprinde mai repede şi mai solid abilităţile de îngrijire a propriei persoane, dar şi a stimulării responsabilităţii faţă de cei din jur.
De ce trebuie făcută asocierea?
Cluj-Napoca nu are altă opţiune în următorii 5 ani pentru a identifica un teren pentru o grădină zoologică.
Dacă Primăria ar gândi să facă o asemenea investiţie de la 0 ar costa milioane şi mult timp pentru implementare (autorizaţiile de mediu se dau foarte greu).
Dacă Primăria ar vrea să facă un Zoo Parc ar concura deja o investiţie privată existentă şi ar fi o abordare greşită: acei oameni s-au validat deja prin succesul pe care îl au ca antreprenori ai unei afaceri reuşite.
Actualii proprietari ai Zoo Parcului de la Sălicea nu au forţa necesară să se dezvolte puternic, ci doar în limita profitului şi pe baza investiţiilor planificate. Având partener şi asociat Primăria Cluj-Napoca, Zoo Parcul ar putea, cu banii care s-ar aloca anual de la buget, să îşi dezvolte facilităţile oferite, dar şi să îmbunătăţească anual parcul de animale prin aducerea de exemplare din rase noi (zebre, cămile, girafe, rinoceri).
Profiturile rezultate se împart în funcţie de ponderea de acţiuni pe care Primăria decide să o achiziţioneze. Dar un lucru e clar: Primăria poate face şi ea profit din această asociere, lucru deloc neglijabil.
Impactul social al unei asemenea investiţii este pentru municipalitate unul imens. Sunt peste 100 de mii de copii preşcolari şi elevi care, dacă intră Primăria acţionar, vor putea efectua vizite trimestriale cu şcoala sau grădiniţa, beneficiind de tarife reduse.
Impactul turistic este şi el însemnat. Pentru orice turist străin, un Zoo Parc inclus pe harta turistică a oraşului înseamnă un punct “must see”. Turismul clujean e şi aşa la pământ. Cu un Zoo Parc inclus în oferta oraşului, percepţia şi rezultatele se îmbunătăţesc considerabil.
Cât costă o intrare a Primăriei în acţionariat
Totul se negociază.
Primăria Cluj-Napoca trebuie să înveţe să se comporte antreprenorial.
Astăzi este doar o primărie ce cheltuie 250 de milioane de euro pe an.
Trebuie să începem să şi producem bani ca oraş. Iar acesta e un exemplu excelent despre cum ar trebui să privească pe viitor Primăria oportunităţile de business.
Un lucru important pentru ca dumneavoastră să priviţi cu alţi ochi propunerea mea este următorul anunţ pe care îl fac:
Proprietarii sunt de acord să se aşeze la masa negocierilor. Am discutat cu ei şi am obţinut aprobarea lor de a comunica public că Primăria ar fi un partener binevenit în această asociere.
Auditul va stabili care este valoarea companiei şi potenţialul ei de business. Dar suma care s-ar plăti pentru intrarea în acţionariat poate fi condiţionată de cheltuirea ei că aport la capitalul social şi folosită pentru dezvoltarea facilităţilor existente.
Pe baza unui proiect de business nou, Primăria poate să decidă alocarea din buget a unei sume anuale pentru investiţii. Pentru acest Zoo Parc, 200.000 de euro anual ar face diferenţa. În maxim 5 ani, am putea concura cu brio cu oferta grădinii zoologice din Târgu-Mureş.
Nu se poate ca Primăria Cluj-Napoca să nu aibă un Zoo Parc!
Investiţia anuală în Zoo Parc este egală cu cât “sparge” Primăria pe telefoane mobile şi internet
Exact! Anul trecut, Primăria condusă de Emil Boc a cheltuit 535.000 de lei pe servicii de telefonie mobilă, fixă şi internet.
A cheltuit 180.000 de lei pentru fursecuri, apă şi sucuri.
A cheltuit 150.000 de lei pentru combustibil.
Haideţi să băgăm bani şi în ceva ce produce bani! Să băgăm bani în copiii noştri şi în educarea lor!
Zoo Parcul ar costa anual implicarea primăriei cu câteva sute de mii de lei amărâţi care merg oricum pe papetărie, telefoane sau fursecuri!
Haideţi să îi cheltuim mai cu folos,
pe copiii noştri!
Avem peste 100.000 de copii care, învăţând să iubească animalele, să le hrănească, să le mângâie, vor creşte mai buni la suflet şi mai fericiţi.