Proiect de fuziune a comunei Florești cu Cluj-Napoca
Trebuie să acceptăm ideea şi să fim mai puternici! Cluj-Napoca poate deveni un oraş mai mare ca Bucureştiul!
Ultimii 12 ani au însemnat pentru Cluj-Napoca un amalgam de lucruri extraordinare şi minciuni imense, promovate de administraţia locală. După dărâmarea lui Funar, Clujul a avut trei ani de expansiune, dar după cei trei ani, lucrurile au stagnat rău de tot. În 12 ani, s-au cheltuit sume enorme pentru asfaltarea străzilor, bani care au mers la firmele de casă ale Primăriei lui Emil Boc, dar aceste străzi sunt pline de gropi. Sute de milioane de euro în 12 ani şi zero rezultate.
Am fost minţiţi că Clujul e oraş-comoară sau oraş de cinci stele, dar clădirile vechi din centru stau tot dărăpănate, în timp ce Emil Boc dă milioane de euro ca să-şi facă popii ortodocşi şi catolici renovări şi mozaicuri pentru bisericile lor. Pentru că am avut politicieni slabi, am ajuns să nu mai contăm în jocurile de la Bucureşti. Clujul a pierdut Regionala vamală şi ANAF-ul regional. Au ajuns orădenii de la ANAF să-i călărească pe patronii clujeni, atât de puţin a contat la Bucureşti Clujul.
Candidez la Primăria Cluj-Napoca şi vreau să vă arăt viziunea mea pentru problemele şi nevoile oraşului Cluj-Napoca. Să reţineţi: sunt proiecte perfectibile, analizaţi-le. Dar cred că sunt mult mai mult decât aţi văzut vreodată prezentat la Cluj.
Am criticat de multe ori Clujul pentru ipocrizia de a nu-şi conştientiza problemele. Dar iubesc Clujul cu toată fibra mea. De aceea nu am plecat spre Bucureşti pentru carieră, fiindcă Clujul este special. Şi are mult potenţial. Trebuie să descătuşăm noi, clujenii, acest potenţial privind cu mai mult curaj spre ceea ce acum pare imposibil.
Trebuie să învăţăm să ne pese. Chiar dacă stăm în Mănăştur, să ne pese că clujenii din Iris au străzi "asfaltate" cu noroi. Să ne pese când se face un bloc între case sau când un bloc ia lumina altui bloc şi să susţinem victimele abuzurilor Primăriei lui Boc.
Un Cluj-Napoca care să stea drept în faţa Bucureştiului. Visez la un Cluj care să conteze, să nu mai poată fi ignorat de Tăriceanu, Ponta sau alţi politicieni. Visez la un Cluj-Napoca mai mare ca Bucureştiul.
Am o propunere pe care vă rog să o citiţi până la capăt. Nu va grăbiţi cu speculaţiile, prejudecăţile, temerile.
Citiţi proiectul meu până la final, fiindcă vă propun un lucru ce se poate realiza uşor, dacă noi, cetăţenii, ne dorim asta. E adevărat, e nevoie de voinţă politică, dar politicienii trebuie să asculte de popor, adică de noi. Dacă nu, să îi dăm jos.
Poate părea complicat proiectul meu, dar lucrurile măreţe nu sunt niciodată uşoare.
Un lucru e sigur, proiectul meu este NECESAR şi fezabil.
Vă propun fuziunea comunei Floreşti cu oraşul Cluj-Napoca. Citiţi cu atenţie, am muncit mult că să creionez un proiect solid pentru dezbatere. Pentru suspicioşi, vă spun din start: nu vor creşte impozitele floreştenilor, floreştenii nu vor da bani pentru preschimbarea actelor.
Va creşte Cluj-Napoca şi importanţa noastră în România.
Contextul
Că să înţelegem mai bine de ce este benefică această fuziune, trebuie să înţelegem contextul în care ne aflăm.
1. Proiectul de zonă metropolitană a eşuat. Sorin Apostu, primarul garantat de Boc, aflat acum la închisoare pentru corupţie, a încercat să mişte lucrurile, dar când le dai nas primarilor de comune încep să apară tot felul de pretenţii şi păreri. Mortul de la groapă nu se întoarce. Deocamdată, Zona Metropolitană rămâne un proiect mort.
2. Să spui că Floreştiul este astăzi o comună e că şi cum ai spune că portocalele sunt albastre. Floreştiul nu mai este demult o comună, cu cei peste 30.000 de locuitori pe care i-a înglobat în ultimii şapte ani. Lozinca de “cea mai mare comună din România” nu ne mai interesează, iar ironia unora că Floreştiul este un cartier de dormitoare reflectă starea de fapt a “comunei” şi trebuie să înceteze. Eu cred că Floreştiul este şi trebuie să devină şi pe hârtie, pe hartă, un cartier al Clujului. Spun asta bazându-mă pe faptul că floreştenii “băştinaşi” sunt puţini şi că peste 75% din locuitorii Floreştiului sunt clujeni sau oameni care lucrează în Cluj-Napoca.
3. Primarul de comună, ca tipologie politică, va fi întotdeauna mai neputincios şi mai nebăgat în seama decât primarul oraşului Cluj-Napoca. Că dovadă, Horea Şulea s-a plimbat pe la Bucureşti să facă rost de fonduri pentru centură sau alte investiţii şi nimeni nu l-a băgat în seamă. Că şi primar de comună, nu ai foarte multe şanse. Fie te mulţumeşti să sufli în drâmbă şi să-ţi mesteci mandatul fără realizări, fie alegi să te dezvolţi din bugetul propriu. Dar asta înseamnă o evoluţie lentă a dezvoltării.
4. În fine, o altă evoluţie a contextului, este că Cluj-Napoca trebuie să-şi consolideze geografic şi demografic statutul de oraş de rangul întâi, de capitală a Transilvaniei, de cel mai mare municipiu reşedinţă de judeţ din România. Cu Floreştiul înglobat în Cluj, oraşul nostru va avea cu 20.000 de locuitori mai mult, o creştere de 8%, şi cu 61 kilometri pătraţi mai mult teritoriu, adică cu un procent de 30%. Bucureştiul nu îşi va mai permite niciodată să ignore un Cluj mai mare, mai puternic, mai populat. Şi ştiţi de ce? Fiindcă prin această fuziune administrativă, oraşul Cluj-Napoca va deveni mai mare că suprafaţă decât Bucureştiul.
Floreşti - 61 km2 + Cluj-Napoca - 179,5 km2 = Cluj-Napoca - 240,5 km2
Bucureşti - 228 km2
După fuziune, teritoriul oraşului Cluj-Napoca va fi mai mare decât teritoriul Bucureştiului.
De ce avem nevoie de această reformă administrativ-teritorială?
Pentru a rezista trendului european de dezvoltare şi pentru a creşte odată cu marile oraşe europene, trebuie să sporim şansele de creştere economică ale oraşului Cluj-Napoca. Industrie nu mai avem la Cluj, dar avem IT. Avem servicii. Avem resursă umană bine pregătită. Avem universităţile, o putere enormă. Pentru a obţine o adevărată autonomie administrativă faţă de Bucureşti, trebuie să facem această fuziune în următorii 3 ani.
Să discutăm şi despre mândria locală. Vreau să fim mândri bazându-ne pe lucruri concrete, nu pe poveşti. Ne-au făcut rău metaforele urbane: "oraşul-comoară", "oraş de 5 stele". Viitorul comunităţii noastre stă în economie şi în nivelul de trai al clujenilor. O economie puternică la Cluj-Napoca va atrage investitori mai puternici. Trebuie să încetăm cu ipocrizia şi să visăm mai aplicat. Nu mai avem nevoie de locuri de muncă la Cluj-Napoca, ci avem nevoie de locuri de muncă MAI BINE PLĂTITE.
Coagularea localităţilor mici în jurul oraşelor mari este soluţia corectă pentru dezvoltare echilibrată şi sustenabilă. Trebuie să gândim şi facem pentru noi, nu pentru alţii. Cluj-Napoca nu a atras în ultimii 3 ani niciun investitor major. Boc nu înţelege antreprenoriatul, e un politruc. Trebuie să stimulăm creativitatea şi inovaţia, să stimulăm partea de servicii, să facem bani din minţile noastre, nu din sudoare.
Avantaje comune: şi pentru clujeni, şi pentru floreşteni
Fuziunea bugetelor. Un buget mai mare înseamnă o forţă investiţională mai mare, o sinergie a dezvoltării care poate face diferenţa. Floreştiul este azi limitat în anvergură. Cluj-Napoca poate sufla în pânze lejer, fără efort, pentru dezvoltarea Floreştiului.
Accesarea fondurilor europene care nu a mai fost o prioritate în mandatul lui Boc, iar la Şulea a însemnat doar propagandă, poate fi reluată cu şi mai mare forţă pentru proiecte coerente.
Eliminarea deţinerii rovinietei pentru zona Cluj-Napoca - Floreşti. Ceea ce se întâmplă acum este o aberaţie. Numai prin eliminarea rovinietei, se economisesc din buzunarele clujenilor 500.000 de euro, bani care reintră în consum.
Prosperitate pentru toţi clujenii. Împreună vom fi mai puternici, izolaţi vom fi mai slabi. Trebuie să ne intre în cap că floreştenii sunt clujeni, nu navetişti.
Avantaje pentru clujeni
Cluj-Napoca se măreşte ca teritoriu cu 30 la sută şi devine ca suprafaţă mai mare ca Bucureştiul.
Având Floreştiul înglobat în Cluj-Napoca creşte pentru oraş posibilitatea dezvoltării unei zone industriale şi de afaceri mai uşor având în vedere apropierea intrării/ieşirii pe şi de pe autostradă.
Cu 8 la sută mai multă populaţie, ne vom consolida ca cel mai mare oraş al ţării, ca nivel de populaţie, după Bucureşti. Spre exemplu, după ultimul recensământ, Oradea este serios ameninţată să decadă din statutul de "oraş de rang întâi", datorită diminuării numărului de locuitori.
Stimularea investitorilor clujeni pentru a băga bani în Floreşti. Clujul nu mai are terenuri mari, nu mai are unde să se extindă. Trebuie să ieşim spre Floreşti şi să îl dezvoltăm.
Extinderea spre această zona peri-urbană a oraşului Cluj-Napoca va însemna dezvoltări imobiliare crescute şi va scădea presiunea pe preţul ridicat al terenurilor şi apartamentelor din Cluj-Napoca, terenurile din Floreşti fiind mult mai ieftine.
Integrarea în Cluj-Napoca a unor mari investitori şi plătitori de taxe precum Polus Center, Metro etc, precum şi a unei garnituri de SRL-uri mici şi medii, dar importante, Floreştiul având un spirit antreprenorial dezvoltat.
Cu o zestre demografică şi patrimonială sporită, Clujul îşi poate menţine trendul superior de dezvoltare din ultimii ani.
O creştere a suprafeţei terenurilor poate ajuta primăria să ofere mai uşor terenuri de construcţie tinerilor pentru construirea caselor.
Avantaje pentru floreşteni
Cartierul Floreşti va beneficia de forţa bugetului unui oraş întreg. Una e să te milogeşti pentru un milion-două de euro pe la guverne, altă e să ai forţă celor 260 de milioane de euro pe care vistieria oraşului Cluj-Napoca le are an de an.
Cartierul Floreşti va avea acces îmbunătăţit semnificativ la servicii de apă, salubrizare, iluminat public şi transport de calitate.
Locuitorii cartierului Floreşti vor avea parte de o dezvoltare urbanistică integrată. Priviţi haosul urbanistic din Floreşti: este un dezastru vizual şi conceptual. Toţi şmecherii imobiliari din siajul lui Vancea sau Şulea au făcut ce au vrut în Floreşti. În Floreşti nu s-ar mai construi haotic casă lângă bloc, bloc lângă casă. În prezent, în Floreşti nu există o comisie de urbanism, iar deciziile pentru noile construcţii le iau consilierii locali în şedinţă, fără a vedea terenurile pe care se construieşte, fără a cunoaşte în amănunt toate detaliile construcţiilor.
Făcând parte dintr-un municipiu de rang întâi, cartierul Floreşti, va beneficia de ridicarea valorii imobiliare, proprietăţile floreştenilor constând în apartamente sau terenuri vor valora mai mult. Un apartament de două camere situat la podul N în limita Cluj-Napoca este evaluat astăzi de orice bancă la minimum 60.000 de euro. Un apartament de aceeaşi dimensiune situat pe strada Eroilor în Floreşti este astăzi evaluat la 30.000 de euro.
Demnitate pentru părinţii ce locuiesc în Floreşti. S-a ajuns ca mii de părinţi să îşi facă buletin de Cluj ca să îşi poată duce pruncii la creşe şi grădi. Clujenii floreşteni nu sunt clujeni de mâna a doua! Porcăria asta trebuie să înceteze!
Reamenajarea zonelor publice, a spaţiilor de joacă, a grădiniţelor, a spaţiilor verzi.
Dezinsecţii anuale făcute ca la carte. Din acest punct de vedere, Floreştiul este în Evul Mediu.
Primăria Floreştiului va rămâne primărie de cartier, astfel că toate funcţiunile administrative se vor performa acolo.
Îmbunătăţirea infrastructurii şcolare. În acest moment nu există niciun liceu în Floreşti!
Buget alocat din reurse proprii şi fonduri europene care să rezolve situaţia canalizării în sat, multe dintre blocuri sunt cu fosă septică în anul 2015.
Parkinguri pe structură metalică în zonele de impact! În prezent, lumea îşi parchează maşinile pe câmp.
Transport gratuit pentru toţi florestenii, parte din proiectul meu de candidat ce propune transport gratuit pentru toţi clujenii.
Investiţia într-o centură care să vină de la coborârea de pe autostrada până pe Valea Gârbăului şi să iasă la Sfântul Ion.
Investiţia într-o centură pe malul drept al Someşului din Grigorescu până în Gilău.
Eliminarea substanţială a presiunii pe traficul rutier şi reducerea aglomeraţiei care îi seacă de nervi şi pe floreşteni, şi pe clujeni, dimineaţa şi seara, în fiecare zi.
Nu vor creşte impozitele pentru floreşteni! Află de ce!
Una dintre cele mai mari temeri pentru o asemenea fuziune din partea floreştenilor ar putea fi ideea falsă că impozitele vor creşte.
Impozitele nu vor creşte! Nivelul de impozitare este responsabilitatea directă a Consiliului Local Cluj-Napoca, care, în cazul luării unei decizii de fuziune, poate îngheţa aceste impozite pe o perioadă de zece ani. Exact la nivelul impozitelor de acum. Repet, impozitele nu vor creşte.
Floreştenii nu vor plăti preschimbarea cărţilor de identitate, permiselor de conducere şi certificatelor de înmatriculare a autoturismelor!
O altă temere este că cetăţenii din viitorul cartier Floreşti vor cheltui din buzunarul lor pentru schimbarea documentelor de identitate. Fals!
Tot prin Hotărâre de Consiliul Local, Primăria Cluj-Napoca poate decide să suporte integral toate costurile schimbării cărţilor de identitate. Aşa se face când te "căsătoreşti" cu una dintre cele mai dinamice zone ca dezvoltare din Transilvania. Plăteşti tu costurile “nunţii”.
Cum se poate face fuziunea?
În prealabil, consiliile locale ale comunei Floreşti şi ale municipiului Cluj-Napoca vor adopta hotărâri de consiliu prin care să bată în cuie organizarea unui referendum simultan în comună şi în municipiu. Pentru ca fuziunea să fie valabilă, rata de participare pentru ambele referendumuri trebuie să fie de 30%, un procent uşor de atins, dintre care 50% plus unu să voteze “da” la întrebarea “Sunteţi de acord că municipiul Cluj-Napoca să se unească administrativ-teritorial cu Comuna Floreşti?”.
Legislaţia în vigoare din România nu tratează în mod riguros situaţia alipirii unui municipiu cu o comună şi implicaţiile la nivelul locuitorilor, drept pentru care Consiliile Locale Floreşti şi Cluj-Napoca trebuie să adopte o strategie comună pentru alipire în completarea cadrului legal.
Posibila modificare a statutului actual al comunei Floreşti, prin alipirea la Cluj-Napoca, va determina aplicarea unor reglementări de tip urban pentru locuitorii comunei.
Sigur că e nevoie de voinţă politică, sigur că trebuie ca două Consilii Locale să decidă prin hotărâri organizarea unui referendum, sigur că Horia Şulea s-ar putea opune vehement, că doar îşi pierde locul de primar, sigur că e greu să schimbi mentalităţile unor oameni. Dar Cluj-Napoca are nevoie de Floreşti, iar Floreştiul are nevoie de Cluj-Napoca.
Putem alege să schimbăm noi istoria, putem să rămânem captivi în mrejele ei.