Proiect pentru construirea unei creşe de mari dimensiuni pentru copiii angajaţilor EMERSON
Proiectul meu de candidat independent la Primărie îşi propune să găsească soluţii la probleme serioase, ignorate ani buni de către administraţia lui Emil Boc. Avem nevoie de o abordare curajoasă pentru Cluj-Napoca în care să înţelegem că stă în puterea noastră să rezolvăm aceste probleme, fiindcă suntem cel mai mare oraş al Transilvaniei şi trebuie să fim un exemplu de deschidere.
O problemă pe care Emil Boc o evită de ani buni este problema Emerson, din motive pe care nu le înţeleg, dar pe care le-aş traduce ca pe o lipsă de respect faţă de o mare companie şi faţă de cei 2.400 de clujeni care lucrează acolo.
Emerson este unul dintre cei mai mari angajatori ai Clujului, o firmă serioasă, puternică, unde sunt angajaţi 2.400 de clujeni ce pun pâine pe masa familiilor lor. Deci, pe lateral, vorbim de cel puţin 4.000-5.000 de oameni ce mănâncă o pâine de acolo.
Din prima zi de funcţionare şi până astăzi, Emil Boc şi Consiliul Local Cluj au privit compania Emerson cu răceală. N-au înţeles cât de valoroase sunt acele locuri de muncă şi cât de multă nevoie avem ca ele să rămână în Cluj. În loc să cultive relaţia cu Emerson şi să înţeleagă nevoile de dezvoltare ale acestei companii, Primăria Cluj-Napoca a păstrat o relaţie de la distanţă, ba întârziind să facă drumurile de acces, ba amânând asigurarea unui transport public decent până acolo.
Dar Emil Boc şi clica lui din Primărie au mai făcut o greşeală. Au lăsat Emerson să plece spre Oradea, cu o investiţie enormă, în loc să-i convingă să dezvolte aici. Primarul din Oradea, mai dornic de muncă şi mai responsabil pentru orădenii săi, a reuşit să convingă pe Emerson să deschidă o fabrică acolo. Şi mai rău, acum câteva săptămâni, Emerson a anunţat dislocarea unei facilităţi din complexul Emerson de la Cluj-Napoca şi mutarea a 100 de locuri de muncă la Oradea.
În calitate de viitor primar, consider că păstrarea Emerson la Cluj este o prioritate.
Impactul social al pierderii a 2.400 de locuri de muncă nu poate fi calculat nici în bani, nici în drame. Deci trebuie să facem totul că să evităm să ajungem acolo.
Spre deosebire de Nokia, Emerson nu a şantajat niciodată statul român. A fost un actor economic corect şi decent. Nu e posibil să-i lăsăm pe politicieni să alunge Emerson din Cluj. Primarul Oradei a fost în stare să găsească 24 de hectare pe care să le vândă către Emerson pentru a-şi instala fabrica, primarul Clujului nu este în stare să păstreze aici 100 de locuri de muncă.
Îi voi susţine întotdeauna pe cei 2.400 de angajaţi de la Emerson. Am foarte mulţi prieteni acolo, care sunt îngrijoraţi de viitorul locului lor de muncă. Şi am un proiect care poate contribui esenţial la cimentarea rămânerii lui Emerson în Cluj-Napoca.
Propun construirea, din resurse proprii, a unei creşe publice de mari dimensiuni în apropierea Emerson, pentru angajaţii acestei companii şi pentru locuitorii din zona respectivă. Absenţa unei creşe este deja o problemă cu caracter social şi este resimţită acut de către oamenii ce lucrează acolo.
De ce o creşă pentru Emerson?
2.400 de clujeni merg în fiecare dimineaţă la muncă la Emerson. Sunt oameni care nu pot întârzia la serviciu şi care trebuie să stea la program fix sau chiar după. Emerson e o companie americană serioasă, cu reguli stricte. De acolo nu poţi să pleci “un sfert de oră până în oraş” că să rezolvi o problemă. Foarte mulţi dintre angajaţii Emerson sunt “familişti”. Au copii şi multe responsabilităţi în acest sens.
Aceşti 2.400 de clujeni locuiesc în cartiere diferite ale oraşului şi dusul copiiilor la creşă constituie mereu o problemă şi o povară, fiindcă trebuie să plece mai repede dimineaţă la muncă, ca să lase copiii la creşe şi apoi să se îndrepte spre Emerson, situat într-o zonă destul de imposibilă a oraşului.
O creşă de mari dimensiuni aflată în apropierea Emerson ar constitui un avantaj enorm pentru aceşti clujeni, i-ar scuti de o povară imensă. Profilul angajatului Emerson este şi el diferit. În cazul mămicilor de la Emerson, şi cunosc bine problema, acestea nu stau doi ani în concediu de maternitate, ci doar un an, fiindcă, fiind plătite mai bine decât media, ar pierde bani stând acasă şi al doilea an. Aşa că găsirea unei creşe devine imperativă pentru aceste mămici.
Acest apendice social care este creşa de mari dimensiuni pe care eu o propun ar da mai multă încredere managementului Emerson că Primăria înţelege semnificaţia prezenţei sale aici şi ar decomprima presiunea socială din rândul angajaţilor.
Investiţia în creşă, control total al banilor şi al proiectului de către Primărie
Extinderea reţelei de creşe şi a infrastructurii de şcolarizare sunt atribute exclusive ale administraţiei locale. Este responsabilitatea Primăriei şi, un lucru important, niciun alt factor extern de genul ministere sau inspectorate nu poate interveni în acest joc pentru a împiedica implementarea.
Costul unei asemenea investiţii este relativ mic, până în 500.000 de euro, dacă ţinem cont de fapul că se poate oricând discuta cu conducerea Tetarom pentru a face implementarea pe 500 de metri, în interiorul parcului industrial.
În plus, Primăria ar face, pe lângă implicaţiile sociale, chiar şi o afacere bună, plata rezultată de la serviciile educaţionale pentru sutele de copii ai angajaţilor Emerson ar amortiza investiţia foarte repede, fiindcă angajaţii Emerson au un nivel de trai mai ridicat şi alte pretenţii pentru educarea copiilor lor.
În loc să dăm bani la biserici că să îşi facă popii ziduri şi mozaicuri, mai bine folosim banii pentru copiii Clujului.