Primărie, angajez clovni

Dacă ar fi fost vreodată să am un cuvânt de spus în proiectul de branding de oraş al Clujului, i-aş fi spus lui Emil Boc că cele mai frumoase metropole ale lumii sunt cele care ştiu să se joace cu cetăţenii săi şi să-i facă să viseze.

În Cluj-Napoca, poliţiştii locali îi hărţuiesc pe muzicanţii care "colorează" auditiv oraşul, îi alungă, le dau amenzi şi le cer autorizaţii.

În oraşul acesta minunat, Emil Boc şi oamenii lui de la Poliţia Locală îl ameninţă în fiecare an pe stăpânul poneiului Rocky că îi vor interzice accesul în parc, fiindcă nu are autorizaţie! Săracu' Rocky, el, care duce de 20 de ani în şaretă copiii Clujului, să aibă nevoie de hârţogăraie pentru asta!

Parcul Central nu e un muzeu, domnule Boc, el trebuie să mustescă de artişti, de obiecte de artă contemporană, de mici meşteşugari, de evenimente.

Clujul trebuie înveselit şi colorat.
Destul cu cenuşiul comunist!

Vă propun azi un proiect care pare o joacă, dar pe care vreau să îl priviţi cu toată seriozitatea. Dacă voi ajunge primar, voi propune un proiect prin care Primăria Cluj-Napoca să angajeze clovni pe post de funcţionari publici.

Clovn prezentând niste dosare
Clovni cu un avion de jucărie

Cel mai frumos job din lume

Nu e nici o glumă, nici o ironie, vorbesc foarte serios, este un lucru foarte posibil. Oraşul va organiza un concurs pe post, iar candidaţilor li se vor cere aptitudini specifice, precum şi un program artistic pe întreg anul.

Serviciul acestor clovni nu va fi să dea autorizaţii de construcţie sau amenzi, ci jobul lor va fi unul dintre cele mai plăcute din lume: să îi înveselească pe copiii noştri, să îi înveselească pe clujeni. Ei vor avea un program de lucru ca orice alt angajat al primăriei.

În weekenduri, pe perioada verii şi până toamna târziu, vor avea misiunea de a-i înveseli pe copiii din Parcul Central şi celelalte parcuri ale Clujului. Vor fi mascotele oraşului, vor fi cei care vor zâmbi şi îi vor face să zâmbească pe clujeni.

Fetiță jucându-se cu nasul unui clovn
Copii cu fețele pictate împreună cu un clovn

Program de 8 ore, în slujba veseliei

Dacă credeaţi că misiunea lor s-a oprit aici, va înşelaţi. Am o idee genială: în timpul săptămânii, acest clovni angajaţi ai primăriei vor munci 8 ore pe zi plimbându-se prin creşele şi grădiniţele Clujului, publice sau private, prin casele de copii şi căminele de bătrâni, prin spitale de copii şi adulţi, prestând mici programe artistice, pentru a aduce un plus de bucurie tuturor, pentru a le însenina pentru o clipă ziua.

Oricât de boemă vi s-ar părea, vă asigur că această muncă va fi făcută după un program de lucru riguros, în care aceşti clovni vor avea obligaţia de a vizita toate grădiniţele şi şcolile, spitalele Clujului şi restul de cămine cel puţin o dată la două luni.

Este suportul sufletesc pe care oraşul nostru îl poate asigura atât copiilor noştri, cât şi celor năpăstuiţi de soartă.

Ţin foarte mult la acest proiect. Nu obişnuiesc să promit, fiindcă oamenii sunt sătui de promisiunile mincinoşilor de politicieni. În acest caz, promit solemn că, dacă voi ajunge Primar, mă voi bate să îl pun în aplicare cât mai repede cu putinţă.

Noul Cluj trebuie să fie un Cluj al emoţiei.
Un Cluj viu şi vesel.

Clovn joglând mingi colorate