AquaSun

AquaSun logo

Proiectul de aquapark propus pentru clujeni

Suntem în 2016

Au trecut 26 de ani peste noi şi noi tot la străzi asfaltate visăm, ne strângem ciopor la artificiile de An Nou şi dăm o dată pe secol pe la cinema şi teatru.

12 ani au trecut peste Cluj cu mintea întunecată a lui Funar, au trecut 3 ani cu Sorin Apostu, garantat de Boc, care a ruşinat Clujul cu furăciunile lui, apoi Clujul l-a ales de 3 ori pe Emil Boc, cu coasa lui şi cu penibilele sale populisme.

De 26 de ani, Clujul nostru nu a evoluat din starea de comunism spre starea de capitală occidentală a Transilvaniei.

Avem parcuri de joacă comuniste, lumini chicioase de Crăciun şi ÎNCĂ ASFALTĂM.

Noi asfaltăm la Cluj de 26 de ani şi ni se pare că asta e o stare de fapt normală.

Nu ne întrebăm cine dintre oamenii de casă ai primăriei ne fură banii şi pune asfalt prost, nu ne întrebăm dacă e normal să asfaltezi Calea Turzii de 3 ori în 8 ani, parcă suntem orbi!

În loc să facem muzee, parcuri tematice, în loc să înfrumuseţăm oraşul cu piese de artă contemporană, în loc să luminăm cartierele Clujului, cenuşii şi ponosite, duhnind a beton, noi privim ca nişte blegi cum îşi bat joc politicienii de noi!

Ştrandurile noastre duhnesc a comunism de la o poştă! Clujul e vai de mama lui la capitolul agrement.

Nu ne comparăm cu Oradea, o să spuneţi că ei au apă termală!

Dar hai să ne comparăm cu Târgu-Mureş!

Păi... nu avem ce compara! Târgu-Mureş stă foarte bine la capitolul facilităţi de agrement. Au complexul Weekend, au o grămadă de hoteluri de wellness, au spa-uri. Noi avem nişte glume de "spa"-uri la Cluj-Napoca...

Am un proiect pentru voi,

un proiect ce ne mai poate răcori, după atâţia ani de deşert în care politicienii ne-au ţinut însetaţi de realizări şi şi-au bătut joc de noi: un aquapark indoor pentru iernile în care pruncii noştri vor să se bălăcească şi un ştrand olimpic outdoor, pentru verile calde de la Cluj-Napoca.

În calitate de candidat la primărie, v-am propus proiecte consistente, le-am supus gândirii şi dezbaterii dumneavoastră. Acest exerciţiu de muncă pe care îl fac, dar şi de transparenţă, nu a mai fost niciodată făcut la nivel de Cluj-Napoca în ultimii 26 de ani. Toţi politicienii au venit cu baliverne în ultima lună de campanie şi i-aţi crezut. De prea multe ori.

Eu vin cu mintea şi braţele larg deschise şi vă arăt ideile mele. Aşa ar trebui să facă toţi cei ce vor să candideze în 2016 la Primărie sau Consiliu Local.

Astăzi vin şi vă propun viziunea mea despre un loc ce poate fi foarte bine refăcut şi transformat din locul ponosit care este acum într-un aquaparc modern, aşa cum îşi doresc, de multă vreme, clujenii.

Este vorba de ştrandul Sun.

Am o propunere care poate împrospăta în mod definitiv aerul comunist de la acest ştrand. Un aquapark multifuncţional.

L-am botezat AquaSun şi, cu puţină ambiţie, poate deveni realitate.

Situaţia existentă de la SUN

În acest moment, ştrandul SUN este un loc comunist în care lumea se "distrează" ca în anii '80.

Anul trecut, Primăria a băgat degeaba 3,7 milioane lei în "cosmetizarea" ştrandului SUN.

Bani aruncaţi pe geam.

Amplasamentul ştrandului, în suprafaţă totală de 63.489,00 mp, se află în intravilanul municipiului, pe B-dul 1 Decembrie 1918, şi are o suprafaţă construibilă de cca. 14.938,15 m2. Are ca limite râul Someşul Mic spre nord, o arteră de circulaţie majoră, respectiv B-dul 1 Decembrie 1918, spre sud-est, şi terenuri neconstruite pe latura sud-vest şi vest.

Terenul este în proprietatea Municipiului Cluj-Napoca, aparţinând domeniului public (drumuri, alei, spaţii verzi, alte proprietăţi publice) sau privat al statului.

Amplasamentul permite un acces facil dinspre oraş dar şi dinspre zonele învecinate, fiind mărginit pe latura de sud-vest de B-dul 1 Decembrie 1918, o arteră importantă în configuraţia traficului auto. Zonele rezidenţiale care sunt direct implicate urbanistic nu sunt afectate negativ de proiectul propus ci se bucură de o ridicare a nivelului calitativ local.

M-am consultat pentru acest proiect cu o firmă importantă de arhitectură din Cluj-Napoca. M-am străduit să vă prezint o bază de discuţie solidă de la care să începem să gândim AquaSun.

Ca să vedeţi şi să aveţi şi dumneavoastră, posibilii mei alegători, cât mai multe date despre ceea ce vreau să propun dacă ajung Primar.

AquaSun logo

AquaSun pentru distracţia şi relaxarea întregii familii

AquaSun, propunerea mea de cetăţean pentru Cluj-Napoca este un amestec de funcţiuni pentru petrecerea timpului liber şi a activităţilor sportive. Având în vedere obiectivele existente pe amplasament: terenuri de sport, discotecă şi parcarea auto, consider oportună realizarea unei construcţii care să adăpostească un AQUAPARK INDOOR care să conţină: bazine de înot pentru copii şi adulţi, tobogane, piscină cu valuri; spaţii de cazare: două etaje care conţin 26 de camere cu două paturi, baie şi vestibul; spaţii auxiliare şi anexe: birouri administrative, vestiare, grupuri sanitare, depozite şi pază; spaţii cu funcţiuni conexe: spaţiu de alimentaţie publică, spaţiu comercial.

La exterior, propun construirea unui bazin de înot olimpic şi amenajarea unui loc modern pentru plajă, dar şi a unui loc de joacă pentru copii, totul cu spaţii verzi plantate.

Obiectivele existente şi cele propuse, respectiv bazinul pentru înot olimpic, aquaparc acoperit, terenuri de sport, dotări specifice şi locuri de joacă pentru copii vor atrage cât mai mulţi utilizatori, astfel eficientizandu-şi activitatea pe termen lung.

Zona de parcare existentă oferă posibilitatea unor relaţii cât mai directe între locul de parcare şi destinaţia aleasă de către utilizator în cadrul zonei de agrement. Circulaţiile pietonale din interior sunt realizate prin alei pavate care urmăresc o legătură cât mai eficientă între obiectivele existente şi propuse pe amplasament (aquaparc, terenuri de sport, discotecă Sun, parcare).

Serviciile oferite de personalul zonei de agrement (salvamari, jandarmerie, punct medical, alimentaţie publică) vor oferi vizitatorilor un grad ridicat de confort şi siguranţă în activităţile pe care le vor întreprinde.

Totul pentru distracţie, relaxare sau sport.

Plan aquapark
Plan parter Aquapark

Câteva cifre pentru AquaSun:

  • Suprafaţa terenului studiat: 63.489,00 m2
  • Suprafaţă teren construibil: 14.938,15 m2
  • Suprafaţă construită aquaparc indoor: 6.986,00 m2
  • Suprafaţă desfăşurată aquaparc indoor: 8.166,70 m2
  • Suprafaţă bazin outdoor: 1.250,00 m2
  • Suprafaţă plajă: 600,00 m2
  • Suprafaţă loc de joacă pentru copii: 600,00 m2
  • Suprafaţă spaţii verzi existente: 12.593,39 m2
  • Suprafaţă spaţii verzi propuse: 6.328,34 m2
  • Parcări auto existente în vecinătate: 102

Arhitectură AquaSun

Plan AquaPark indoor

1. AquaPark-ul “indoor”

Principala atracţie a zonei de agrement va fi construcţia ce va adăposti Aquapark-ul, practic un complex, acoperit şi închis, de bazine şi tobogane de diferite forme şi funcţiuni auxiliare (grupuri sanitare, vestiare, spaţii de depozitare, spaţii tehnice) şi conexe (cafenea, spaţiu comercial). Construcţia va avea o suprafaţă la sol de 6.986,00 m2 şi regim de înălţime de subsol tehnic şi parter.

De-a lungul celor 7 luni de vreme rece de la Cluj-Napoca, vom avea cu toţii o opţiune incredibilă de a ne relaxa în familie: AquaSun.

2. Bazin de înot olimpic “outdoor”

Pentru a putea oferi clujenilor un bazin care să poată fi utilizat atât de către sportivii de performanţă, cât şi de către publicul larg, am primit sfatul de a propune o cuvă cu dimensiuni şi caracteristici conforme cu regulamentele internaţionale, respectiv 50x25 m oglindă de apă cu o adâncime de 2,00 m. Practic, bazinul va oferi 10 culoare de 2,5 m lăţime delimitate cu cordoane plutitoare fixate la capete în structura cuvei. Accesul în piscină se poate efectua pe cele două scări diametral opuse din inox sau prin intermediul block starturilor amplasate la fiecare culoar pe unul din capetele bazinului.

Volumul de apă utilizat este de 2.500 mc. Finisajul interior al cuvei din beton va fi vopsea epoxidică specială pentru bazine de înot. Perimetral va fi amplasată o rigolă de spargere a valurilor şi colectare a apei în exces, oglinda de apă fiind la aceeaşi cotă cu plaja bazinului. Apa se va bucura de un tratament permanent prin filtrare la recirculare şi controlul adaosului de clor. În bazin se vor monta corpuri de iluminat subacvatice, iar pe fundul cuvei vor fi marcate limitele culoarelor. Accesul la bazin se va realiza direct din sistemul de alei a zonei de agrement sau din clădirea propusă. Pentru păstrarea igienei, pe plajă au fost amplasate duşuri şi bazin de curăţare a picioarelor înainte de accesul în piscină.

Bazin olimpic
Loc de joacă

3. Loc de joacă pentru copii

Clujenii ajunşi în zona de agrement se vor putea bucura de serviciile oferite în incintă împreună cu copiii lor, atât în bazinul de înot cu destinaţie specială, cât şi în cele două zone de joacă amenajate pentru a asigura un grad ridicat de confort şi siguranţă.

Locul de joacă se întinde pe 600,00 m2 şi este pavat cu dale din material sintetic flexibil, absorbant de şocuri.

Instalaţiile propuse pentru mobilarea locurilor de joacă respectă normele internaţionale pentru interacţiunea cu copiii şi oferă o varietate mare de posibilităţi de modulare şi creativitate în utilizare.

Materialele folosite sunt lemn de pin stratificat şi oţel galvanizat cu elemente de protecţie din materiale şoc absorbante şi fără impact negativ asupra copiilor.

Toate instalaţiile respectă normele de siguranţă TUV GS conform EN 1176/77.

Fetițâ jucându-se cu o stropitoare

4. Spațiul verde și plantat

Prin concept, o zonă de agrement trebuie să ofere utilizatorilor o oază de verdeaţă şi elemente naturale care să bucure privirea şi să asigure o atmosferă cât mai plăcută.

Tocmai de aceea, incinta din proiectul propus de mine cuprinde o suprafaţă de 40% acoperită cu gazon şi plante ornamentale, precum şi un număr de peste 57 de arbori plantaţi pentru a delimita zone din interiorul complexului sau a marca limitele de proprietate.

Suprafaţa înierbată beneficiază de un sistem automat de irigare pentru o întreţinere facilă şi eficientă. Specia de arbori se va armoniza cu arhitectura clădirii propuse şi a amenajărilor peisagere.

Pentru zona verde se vor prevedea guri de scurgere şi rigole pentru preluarea apelor pluviale în cazul în care acestea nu se infiltrează natural în sol. Pe aleile din zona de agrement propun amplasarea unor cişmele de băut apă.

5. Mobilier urban și dotări

Propun mobilarea cu bănci de şezut şi coşuri de gunoi pe marginea aleilor pietonale precum şi în zonele degajate de vegetaţie. Băncile de şezut vor fi confecţionate din materiale rezistente, care permit întreţinerea uşoară şi protecţia împotriva posibilelor acte de vandalism, precum şi din materiale care asigură confortul (lemn tratat hidrofug pentru suprafaţa de contact şi elemente metalice pentru structura de rezistenţă). Coşurile de gunoi vor fi confecţionate din elemente structurale metalice şi plasă metalică. Pentru o bună organizare şi orientare în spaţiu în zona amenajată se vor monta panouri de informare cu localizarea vizitatorului şi punctele de interes pe care le poate accesa. Acestea vor fi amplasate în zonele de maxim interes public.

Costul aproximat al unei asemenea investiţii este de sub 20 de milioane de euro. Bani pe care Clujul îi are. Spre deosebire de stadion, care stă gol şi pierde bani cu duiumul, AquaSun va produce bani tot timpul anului. După calculele mele, în pixul lui Emil Boc şi a lui Sorin Apostu, au fost, în cei 12 ani de când ei au câştigat Primăria Cluj-Napoca, peste 2 miliarde de euro, bugetul oraşului nostru, un buget mare şi consistent. Cu toate acestea, Boc şi Apostu nu au găsit niciodată timp să aloce 1 la sută, cât reprezintă 20 de milioane din 2 miliarde, ca să avem şi noi aquapark cum au oraşele cu adevărat puternice.

Dacă aş fi primar aş semna aceşti bani cu ochii închişi.
Clujul merită un aquapark.
șezlonguri într-un spațiu verde