Mesajul meu pentru oamenii de afaceri clujeni

Mai sunt putine zile pana la data alegerilor pentru un nou primar al Clujului. E un moment, asadar, important pentru noi, pentru toti, un moment de reflectie pe care il putem tine in noi, spre analiza, sau arunca in valtoarea grijilor de zi cu zi.

Am decis acum 4 ani sa candidez la aceasta functie. Si, timp de 4 ani, am dovedit constanta in gandul meu, ambitie in demersurile mele pentru acest obiectiv, m-am pozitionat, cred eu, cum trebuie in aceasta lupta, aratand zi de zi, saptamana de saptamana, ca e nevoie de o mare schimbare. Clujul sta pe loc de patru ani, si dumneavoastra, oamenii de afaceri stiti asta.

De aceea, m-am decis sa va adresez un mesaj public, sa va lansez cateva teme de meditatie.

Clujul de acum nu se deosebeste cu nimic de Clujul anului 2003, cand, sub era Funar, totul era incremenit in proiect si nu se misca nimic. Daca acum 13 ani, Funarila pur si simplu nu dadea drumul la investitii, asa, ca nu avea el chef, motivand ca suntem in pericol sa ne cumpere ungurii, azi, Emilut tine Clujul in loc fiindca nu mai are nici el chef sa faca treaba, diferenta dintre perioade facand-o clica de functionari hapsani din jurul lui Boc care smantanesc toate afacerile primariei.

Doi afaceriști ajungând la o înțelegere

Stimati oameni de afaceri, Emil Boc nu a avut NICIODATA respect pentru mediul de business clujean. Nu il intelege. Nu ii stie nevoile, framantarile, pur si simplu nu va cunoaste pe cei mai multi dintre dumneavoastra.

Politruc populist, Boc a preferat mereu sa dea impresia ca e interesat de investitori, pe cand, trist adevar, l-a durut in iPad de oamenii de afaceri clujeni.

Spre deosebire de Boc, eu provin din randul dumneavoastra. Sunt om de afaceri, mai mic, e adevarat, dar eu stiu ce inseamna un cont poprit, o factura platita la timp, o factura neincasata la timp, un credit, un plan de afaceri. Si ma doare sufletul cand stiu ca in acest oras nu se mai pot face afaceri prospere din cauza administratiei locale conduse de Boc.

Ati ajuns, DUMNEAVOASTRA, mari si mici oameni de afaceri ai Clujului, sa fiti tinuti pe coridoarele de la Urbanism de niste lepre de functionari, ati ajuns sa faceti priveghi la Primarie ca ultimii scoleri? Pai, treaba e asta? Am ajuns vremurile in care sa ii vad pe cei mai mari arhitecti ai Clujului si ai Romaniei, umiliti pe holurile Primariei, de niste papagali care nici nu vor sa spuna ce trebuie facut ca lucrurile sa se desfasoare normal, nici sa ofere predictibilitate pentru proiecte!

Va dati seama, stimati oameni de afaceri clujeni, cat de nerespectati ati ajuns?

Sunt oameni de afaceri grei ai orasului, cu sute de angajati, pe care primarul Clujului nu i-a vizitat niciodata. Sunt oameni mari de afaceri care au vrut sa dezvolte proiecte imobiliare si au fost amanati cu anii. 

Si sunt oameni de afaceri clujeni care au dat spaga din 2004, primul an al domniei lui Boc, si pana in 2016, inclusiv, unor nesimtiti ca sa li se "rezolve" lucrurile.

Revin putin la mine. In ultimii doi ani, am luat contact cu peste 400 de oameni de afaceri din Cluj-Napoca, in incercarea de a le prezenta ideile mele, proiectele mele sau pur si simplu pentru ca vroiam sa imi cunoasca fata.

Unii dintre dumneavoastra v-ati suparat pe mine atunci cand eu sau ziarul meu v-am criticat. Si tot cei criticati au recunoscut ca, de cele mai multe ori, aveam dreptate, chiar daca critica nu e usor de inghitit. Ce vreau sa spun e ca tuturor am incercat sa le spun ca sunt jurnalist si ca trebuie sa se obisnuiasca cu asta. Treaba mea e sa scriu si sa critic, sa promovez si sa deschid mintile oamenilor prin ceea ce fac.


Si pana si cei criticati de mine STIU ca eu NICIODATA nu le-am pretins bani sau spagi sau contracte de publicitate, nu i-am santajat niciodata. Sunt un ziarist dur, dar nu lepra. 

Si sper ca fiecare dintre voi sa apreciati aceasta mare nuanta. Oamenii din Primarie v-au luat zeci de mii de euro spaga ca sa va "ajute", eu nu am pretins un euro ca sa o dau la pace. Si daca nu am facut-o cat nu eram primar, nu vad de ce as face-o cand voi fi. 

Spre deosebire de Boc, eu inteleg ca un om de afaceri care risca 10 milioane de euro pentru a construi locuinte trebuie sa stie termene de livrare a autorizatiei, omul ala trebuie sa isi faca un plan pentru santier si sa aiba date certe de executie. Spre deosebire de Boc, eu inteleg, caci sunt om de afaceri, ca un proiect cu 100 de locuinte, pe lege ridicate, aduce 100 de impozite noi pentru oras, aduce dezvoltare pe lateral.

Tot in ultimul an, cred si sper ca am fost un bun exemplu de colaborare cu 40 de oameni de afaceri locali care au acceptat sa sustina proiectul de refacere a Universitatii Cluj la baschet feminin. Va rog sa ii intrebati PERSONAL, daca ii cunoasteti, cum li s-a parut colaborarea cu mine, daca au avut de castigat din relatia cu mine ca imagine sau daca am fost transparent cu dumnealor. 

Vedeti, jurnalismul e vocatia mea, dar eu sunt, in fapt, un om de afaceri, dornic sa promoveze munca, ideile de management, strategia. 

Si, de aceea, azi va cer sa alegeti ce va doriti: INCA 4 ani cu un Emil Boc politruc si inform, lipsit de respect fata de mediul de afaceri si de oras, un om care nu intelege sa mai munceasca zi de zi cu pasiune, sau un tanar, e drept, care nu se sfieste sa spuna ce gandeste, dar care intelege CAT de importanti sunt cei ce aduc, prin afacerile lor, bunastare acestui oras si angajatilor firmelor lor.

Eu n-am nevoie de sprijin de la dumneavoastra in ultima luna de campanie. Am nevoie de sprijin acum. Asumat, barbatesc.

Va conjur, lasati la o parte duplicitatea aia de genul "mai bine stau la cutie, vedem ce iese, nici sa ma pun rau cu Boc nu vreau", fiindca va spun: daca iese Boc, tot pe coridoarele de la Urbanism o sa stati umiliti, si aceiasi functionari o sa va scuipe cu dispret, si acelasi primar Boc o sa toace un sfert de MILIARD de euro anual pe nimicuri.

Nu am nevoie de bani in plic de la dumneavoastra. Nici in buzunar. Puteti ajuta in multe alte feluri, sprijinind proiectele noastre, alegand sa faceti donatii in natura, pe sume pe care le veti decide singuri. Ma puteti ajuta transmitandu-mi acest lucru, ca imi sunteti alaturi. Promovandu-ma in randul angajatilor dumneavoastra. Crezand in mine, daca credeti ca merit.

Cluj-Napoca e o companie, metaforic vorbind, care cheltuie cu nemiluita fara sa produca nimic.

Veniturile acestei "companii" sunt facute in cel mai usor mod cu putinta, total "non business", prin cocosirea populatiei si companiilor. CEO-ul ei, Emil Boc, ia banii astia ai Clujului, care sunt cam de 22 de ori mai multi decat PROFITUL ANUAL al Terapia SA, una dintre cele mai profitabile firme din oras, si ii toaca fara nicio jena pe firme de casa gen DIFERIT, CORAL, KIAT, razandu-ne in nas.

Stimati oameni de afaceri ai Clujului, in 4 ani de mandat, ca tot sunteti oameni ai cifrelor, Emil Boc a "distrus" 1,2 MILIARDE DE EURO. Si stiti ce nu a reusit sa construiasca in ultimii 4 ani? O gradinita de la zero macar. Mai rau: dupa 4 ani si un miliard de euro, Boc nu a fost in stare sa construiasca un amarat de parking pentru clujeni.

Si atunci va intreb: mai vreti INCA patru ani cu acest primar neperformant pe numele lui Emil Boc?