In vizor

About Adi Dohotaru, deputat USR de Cluj: „M-am născut în aceeaşi zi cu Hitler, constelaţie fatidică ce îmi atenuează opţiunile radicale de stânga”

Adrian Dohotaru, deputatul USR ales de către clujeni pentru ca să mănânce în Parlament sărățele din gunoi, a avut în trecut și veleități așa-zis jurnalistice. Printre altele, el a fost autor și la site-ul CriticAtac, unde, la ”About Adi Dohotaru”, în caseta de deasupra articolelor redactate, actualul parlamentar se prezenta în felul următor:

„Combinaţie de istoric, jurnalist, scriitor şi activist civic. Toate în devenire. Îmi place să citesc, să fac mişcare (alergare prin parcuri şi păduri, sporturi de echipă, plimbat cu biţa), să beau alături de prieteni cafea ori bere în centrul Clujului. Aş vrea să alerg la un maraton la Polul Nord la -30 grade, însă aş avea nevoie de cel puţin 10.000 de euro ca să particip. Poate mă ajutaţi. Ştiu, aş fi al doilea român în alergare la Pol, dar cred că aş povesti mai bine cum e cu Marele Alb-Albastru. Am 27 de ani şi m-am născut în aceeaşi zi cu Hitler, constelaţie fatidică ce îmi atenuează opţiunile radicale de stânga.”

Trecem peste detaliul inutil cu berea, trecem și peste cerșetoria cererea penibilă umanitară de ajutor, și ne oprim la ultimul detaliu din cadrul succintei prezentări: 

„…m-am născut în aceeași zi cu Hitler, constelație fatidică ce îmi atenuează opțiunile radicale de stânga”

Adrian Dohotaru s-a născut în ziua de 20 aprilie. În aceeași zi s-au mai născut și Leonardo da Vinci, Carol I, Napoleon al III-lea, Alex Muller (fizician german, laureat Nobel), Adrian Ilie, Carmen Electra sau actrița de filme pentru adulți, Adrienne Manning. Și mulți alții. La care Adrian Dohotaru nu se raportează.

Faptul că Adrian Dohotaru, în autocaracterizarea sa de doar câteva rânduri, consideră necesar a preciza că s-a născut în aceeași zi cu Hitler, fapt la care pare a se raporta ca la o constelație care îi influențează opțiunile politice, este din start fatidic. Și trist. Și chiar revoltător.

Fatidic, conform DEX, înseamnă profetic și, prin extensie de sens, aducător de nenorocire. În aceeași constelație „fatidică” a zilei de 20 aprilie s-a născut și Leonardo da Vinci, dar pentru acesta ziua sa de naștere nu a însemnat o nenorocire majoră, el nerămânând în istorie drept un mâncător din gunoi. Poate că dacă Adrian Dohotaru ar fi simțit necesar să se raporteze ca zi de naștere la Leonardo da Vinci, și nu la Hitler, clujenii ar fi avut în Parlament un deputat care le-ar fi făcut cinste. Așa, am devenit din nou celebri în țară, prin calitatea extraordinară a politicienilor pe care Clujul îi trimite la București: unii taie salarii și pensii, alții dorm pe ei, unii mănâncă din gunoaie, alții sunt.

Modul în care ziua de naștere, pe care Adrian Dohotaru și-o asociază, cu lăudăroșenie, bănuim noi, cu cea a lui Hitler, îi atenuează acestuia opțiunile radicale de stânga, ce anume înseamnă asta, din punct de vedere ideologic, nici nu merită discutat, pentru că un individ cu o cultură politică reală nu ar mânca niciodată sărățele din gunoiul instituției unde a fost trimis ca să facă legi, iar să discuți despre atenuări și opțiuni ideologice cu un asemenea individ ar însemna să intri doar într-o logică a absurdului și a nonsensului. 

Ceea ce însă e necesar să fie reținut este opțiunea radicală a actualului deputat de a se raporta la Hitler atunci când vorbea despre propria sa zi de naștere, considerând că această zi îi influențează gândirea și opțiunile, tocmai prin prisma acestei raportări „fatidice”. Un lucru fatidic, într-adevăr, dar nu pentru parlamentarul Dohotaru, ci pentru noi, toți ceilalți care avem un astfel de reprezentant în Parlamentul României.  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *